Onze boerderij

De boerderij stamt uit 1890 en is een echt familiebedrijf. Het is een boerderij waarvan het karakter niet verloren is gegaan. De stallen en de hooizolder zijn, voor een groot gedeelte, nog in de oorspronkelijke staat.

Ons Jos runt het melkveebedrijf wat achter de winkel ligt. Jos van Esch heeft, samen met zijn vrouw Caroline, de boerderij overgenomen van zijn vader, die het weer had overgenomen van zijn peettante. Toen Jos en Caroline de boerderij overnamen lag de focus van het bedrijf op een hoge melkproductie draaien, dat was immers wat geleerd was. Na enkele jaren verdween deze focus en ontdekte Jos en Caroline wat de natuur te bieden had. In kleine stappen zijn ze meer gaan samenwerken met de natuur. Hierdoor is de melkproductie minder geworden, maar zijn ook de kosten lager. Inmiddels zijn we er trots dat ons bedrijf bestempeld is met het keurmerk Natuur inclusief.

Dagelijks worden er 65 Montbéliarde koeien tweemaal daags gemolken. Wanneer de koeien niet op stal te vinden zijn, zijn ze samen met het jongvee, te bewonderen rondom de boerderij en in het natuurgebied De Loonse en Drunense Duinen (het Hengstven). Dit doen we niet alleen omdat het een mooi plaatje oplevert, maar ook omdat het beter is voor onze koeien.

Jos en Caroline proberen zoveel mogelijk samen te werken met de natuur zodat de biodiversiteit uit ons gebied niet verloren gaat. Laatste jaren is dan ook flink geïnvesteerd in kerkuilen, steenuilen en torenvalken die de muizen opeten. Spreeuwen die de langpoot larven uit de grond pikken, zodat die geen wortels van de gewassen opvreten. De koolmezen die rupsen aan hun jongen voeren en de zwaluwen die de muggen opeten. De klaverplanten halen stikstof uit de lucht om er melkeiwitten van te maken. En een mengsel van grasklaver, kruiden of luzerne zorgt voor een toename van organische stof in de bodem waardoor die beter van kwaliteit wordt en voor biodiversiteit boven en onder de grond zorgt zodat het opgewassen is tegen langdurige droogte.

geef een boergondisch cadeau

Iemand verwennen met een vers, ambachtelijk en puur cadeau? Bestel een cadeaupakketje super gemakkelijk via dit formulier. Betaling en ophalen kan in onze winkel.

bestellen