Zuivel en kaas

Smaak van hier

Een samenwerking tussen gepassioneerde lokale boeren, die zelf de beste zuivelproducten als yoghurt en kwark produceren, met melk van de eigen melkveehouderij. Dat is De Smaak van Hier. Dit zorgt voor een zeer compleet en verrassend assortiment verse zuivel. Er is altijd wel een ander toetje te proberen! Ambachtelijk bij jou in de streek geproduceerd met minimale bewerkingen, zodat je weet wat je eet en smaken behouden blijven. Ze garanderen de beste kwaliteit. Met een eerlijke prijs voor de boer en aandacht voor de dieren, natuur en landschap. Goed voor de wereld en voor jou. Voor optimaal gemak en service, verkrijgbaar bij de beste boerderij- en verswinkels uit Noord-Brabant. Geniet met een goed gevoel!

https://www.desmaakvanhier.nl/

Hoog Heukelom 11 5059 AD Heukelom

Vughtse ijsboerderij

De Vughtse IJsboerderij bereidt ijs en yoghurt op een ambachtelijke wijze. Bij de bereiding wordt namelijk alleen gebruik gemaakt van verse melk van de eigen koeien, vers fruit en natuurlijke grondstoffen. Frans en Hannie gebruiken enkel verantwoorde, eerlijke producten en dat proeft je absoluut terug. Deze samenstelling zorgt voor een unieke smaak van het Vughtse boerderij ijs en het Vughtse boerderij yoghurt. Het assortiment is zeer gevarieerd van vanilleijs tot stroopkoekjesijs met een vleugje kaneel, van witte chocoladeijs tot pistachijs. En van frambozen yoghurt, van sinaasappelyoghurt tot karamel yoghurt.

Frans en Hannie van Rooij https://www.vughtseijsboerderij.nl/

Esscheweg 209 5262 LH Vught

D'n Buff

Op de boerderij in Boxtel lopen tientallen grijszwarte waterbuffels op hun dooie gemak door het gras of liggen heerlijk te relaxen in de enorme waterpoel, die speciaal voor hen is uitgegraven. Na tien jaar als vierde generatie Van Oirschot melkvee te houden, was het voor Frens en Wendy tijd voor een nieuwe uitdaging. Ze gooide het roer om en verruilden de melkkoeien voor waterbuffels.

Het melken van de buffels gebeurt met twee robots, waar in principe geen man aan te pas komt. Alles is computer geregistreerd en geautomatiseerd. Tijdens het melken worden de dames beloond met brokjes. Niet alleen lekker maar ook noodzakelijk, want buffels zijn zeer eigenwijs en laten zich niet zo makkelijk sturen als koeien. Een ander belangrijk aspect is dat buffels eigenlijk nooit ziek zijn en wordt er door buffelboeren dus weinig tot geen antibiotica gebruikt om de dieren gezond te houden.

De meeste mensen met een koemelkallergie en/of lactose-intollerantie kunnen buffelmelk wél verdragen. De buffelmelk wordt verwerkt tot buffelmozzarella, feta, burrata, ricotta en yoghurt.

Frens en Wendy van Oirschot https://dnbuffwaterbuffelboerderij.nl/

Nergena 16 5282 JE Boxtel

Kaasboerderij Mathijssen

Op de boerderij in het Brabantse Udenhout doen Joris en Mascha alles zelf. Ze fokken de koeien zodat ze een gesloten kudde hebben, melken de koeien twee keer per dag en maken hiervan dagelijks zelf kaas en roomboter. Op deze manier kunnen zij de consument een product met meerwaarde bieden ten opzichte van fabrieken en bedrijven die ervoor kiezen om de melk eerst te verhitten of te pasteuriseren. De meerwaarde is erin gelegen dat de structuur van de enzymen, eiwitten en vetten intact blijven en gemakkelijker door het lichaam opgenomen en verwerkt kunnen worden. Dus gezonder én smaakvoller.

Joris en Mascha Mathijssen http://www.kaasboerderijmathijssen.nl/

Waalwijkseweg 16 5071 RK Udenhout

De Leyedealer kaasboerderij

De kaasboerderij van Jan, Marleen en dochter Anne bevindt zich in het mooie Goirlese Leyedal. Zij hebben van oorsprong een melkveebedrijf met 60 zwartbonte stamboekkoeien en zijn in 1996 begonnen met het maken van de goudse boerenkaas, ook wel de koning der kazen genoemd. Na ‘s morgens de koeien gemolken te hebben stroomt de verse melk rechtstreeks in de kaastobbe, naar een eeuwenoud en nauwkeurig proces, bereiden ze de boerenkaas. Van jong tot overjarig, door toevoeging van heerlijke kruidenmelanges aan de wrongel, verkrijgen ze heerlijke kruidenkazen. De kaas rijpt nog op natuurlijke wijze in de kaasopslag, daardoor krijgt hij zijn karakteristieke en unieke smaak.

De koeien grazen nog zo veel mogelijk buiten in het malse gras, daarvan geven ze heerlijke melk boordevol goede bestanddelen die weer terugkomen in onze kaas. Kortom een puur natuur streekproduct uit Goirle.

Jan, Marleen en Anne Vermeer http://www.leyedaeler.nl

Beeksedijk 16 5051 PS Goirle

Coöperatie Duinzuivel

Hoe bijzonder is het als een boer na 10 jaar besluit zijn koeien weer in de wei te laten? Omdat hij gelooft in het maken van een lokaal product waarbij je als boer iets extra’s doet. Dit is één van de verhalen van de Duinboeren die nu de melk leveren voor Brabants Duingoed-kaas.

Met een tiental Duinboeren (melkveehouders) hebben ze de handen ineengeslagen en de Duinzuivel Coöperatie (i.o) opgezet. Ze willen laten zien wat zij als boeren in het Brabants Duingoed-gebied te bieden hebben. De Duinzuivel Coöperatie laat van de melk van de eigen koeien kaas maken en verkoopt vervolgens de kaas in het eigen gebied. Zo laten ze zien dat voedsel, landschap en boeren bij elkaar horen en maken ze zichzelf en de bijdrage aan het gebied meer zichtbaar.

Wat maakt deze kaas extra smakelijk? Met de aankoop van een stuk kaas betaal je mee aan het behoud van natuur en landschap in het gebied van de Loonse en Drunese Duinen. De deelnemende Duinboeren ontvangen namelijk een meerprijs voor hun melk en de diensten die zij leveren voor het landschap. En dat is weer het gebied, waarvan jij regelmatig geniet!

https://duingoed.nl/duinboer/cooperatie-duinzuivel/

Gijzelsestraat 3A 5268 KM Helvoirt

geef een boergondisch cadeau

Iemand verwennen met een vers, ambachtelijk en puur cadeau? Bestel een cadeaupakketje super gemakkelijk via dit formulier. Betaling en ophalen kan in onze winkel.

bestellen