Geweldige worteltaart
Seizoensrecepten:
Geweldige worteltaart
Wat heb je nodig voor de taart?
4 eieren 300 gr (tarwe)bloem 250 gr bruine basterdsuiker 185 ml zonnebloemolie 400 gr wortelen (weeg ze na 't schrapen) 55 gr gepelde walnoten 2 handjes rozijnen 3 tl bakpoeder of 1 zakje 2 tl kaneelpoeder 0,5 tl zout
Hoe bereid je de taart?
Schil/schraap en rasp de worteltjes, hak de walnoten en klop de eieren los.
Afhankelijk of je van grof of fijn houd kun je de walnoten en wortels groter of fijner maken.
De oven voorverwarmen op 180 graden. De vorm insmeren met boter en met bloem bestuiven, of de papieren vormpjes in het cupcake-blik leggen.
Klop de eieren met de suiker tot een romige massa en roer er de olie doorheen.
Zeef de bloem met zout, kaneel, en bakpoeder er boven en mix dit met de eier-boter massa. Voeg daarna de (fijn geraspte) wortelen en (fijn gehakte) walnoten en rozijnen toe en meng alles nog even goed met de mixer.
Giet of spatel de massa in de taartvorm en bak ong. 1 uur, tot een houten prikker er weer schoon uitkomt. De taart zal goed rijzen.
De cupcakjes rijzen iets minder, dus de vormpjes tot ong. 3/4 vullen. Deze bak je ook aanzienlijk korter, ong. een half uur (check ook weer met ‘n houten prikker).
Als de taart (of cupcakes) klaar zijn laten afkoelen, eerst in de vorm, later op een bord of schaal.
Wat heb je nodig voor de romige glazuurlaag?
180 gr zachte boter 180 gr roomkaas 3 druppels vanille-extract 250 gr poedersuiker
Hoe bereid je de romige glazuurlaag?
Vervolgens maak je het glazuur; meng eerst de zachte boter met de poedersuiker, tot deze massa een beetje stijf wordt en goed gemengd is, vervolgens roer je er de roomkaas en vanille extraxt door tot deze ook goed gemengd zijn en je een mooie romige massa hebt.
Zodra de taart (of cakejes) zijn afgekoeld verdeel je het glazuur eroverheen, makkelijkste (en mooi) is met een mes er een dikke laag over heen spatelen, niet te netjes 😉