Gehaktbrood
Seizoensrecepten:
Gehaktbrood
Wat heb je nodig?
4 middelgrote venkelknollen olijfolie 2 uien 2 wortels 1/2 bos verse salie 1/2 bos verse rozemarijn 1 bol mozzarella 200 g zuurdesembroodkruim 2 kg h.o.h. gehakt 2 tl grove mosterd 2 grote eieren 12 plakjes ontbijtspek 500 ml kippenbouillon 2 el zwarte bessenjam • 1 el dip roasted tomato
Hoe bereid je het brood?
Verwarm de oven voor op 180 graden/gasovenstand 4. Schil de venkelknollen en snijd ze elk in 8 parten. Leg de parten in een braadslede, besprenkel ze met olie, kruid ze met zeezout en zwarte peper en zet ze 30 minuten in de oven.
Pen intussen de uien, snijd ze met de wortels in blokjes, zet ze op met 1 eetlepel olie in een grote pan op matig-laag vuur en blijf 20 minuten af en toe roeren. Ris de kruiden, doe de helft fijngehakt bij de groenten en bewaar de rest voor later. Laat de groenten volledig afkoelen, scheur er mozzarella bij, en voeg het broodkruim, het gehakt en de mosterd, eieren en een flinke snuf zeezout en zwarte peper toe. Kneed alles met de hand door elkaar en maak er een brood van.
Maak wat ruimte vrij tussen de parten venkel en leg het gehaktbrood in het midden van de braadslede. Leg de plakjes bacon kriskras op het gehakt, sprenkel er wat olie over en dek de slede af met aluminiumfolie. Braad het gehakt 30 minuten, haal de slede uit de oven en verwijder het folie. Meng de kippenbouillon, jam en dip roasted tomato in een kan en schenk het mengsel in de slede. Maak de resterende kruiden aan met een beetje olie, strooi ze erbij en zet de slede nog 45 minuten in de oven tot het gehaktboord gaar is. Als je de saus liever iets dikker hebt, laat je hem gewoon een paar minuten op het fornuis inkoken. Schep zo nodig het vet van het oppervlak.
Serveer het gehaktbrood, de venkel en de saus met aardappelpuree en seizoen groenten.